Luahan panjang Ronaldo


Pasukan kebangsaan Portugal gagal mara ke separuh akhir selepas tewas kepada pasukan kebangsaan Maghribi 1-0 pada suku akhir Piala Dunia 2022 di Stadium Al Thumama Sabtu malam, 11 Disember 2022. Portugal, yang merupakan pasukan pilihan, boleh muncul sebagai pemenang pada peringkat permulaan. Namun Maghribi juga tidak mahu kalah, dengan benteng pertahanan yang kukuh dan mereka mampu melawan.

Strategi ini berjaya mengecewakan pasukan Fernando Santos. Malah ada kejutan pada penghujung separuh masa pertama. Youssef En-Nesyri berjaya menjaringkan gol pembukaan dalam perlawanan ini. Kedudukan 1-0 berlarutan sehingga wisel panjang dibunyikan.

Kegagalan ini bermakna kegagalan buat Ronaldo yang sekali lagi gagal memenangi pertandingan bola sepak 4 tahun sekali itu. Ronaldo kemudian menulis luahan panjang tentang perasaannya yang dimuat naik di akaun Instagram peribadinya.

Bekas pemain Real Madrid itu berkata, menjuarai Piala Dunia bersama pasukan kebangsaan Portugal adalah impian terbesarnya, menurutnya semua pencapaian yang diraih bersama Portugal tidak mencukupi jika dia tidak membawa pulang trofi Piala Dunia.

“Memenangi Piala Dunia bersama Portugal adalah impian terbesar dan paling bercita-cita tinggi dalam karier saya. Nasib baik, saya memenangi banyak gelaran berdimensi antarabangsa, termasuk untuk Portugal, tetapi meletakkan nama negara kita di peringkat tertinggi di dunia adalah impian terbesar saya,” tulisnya.

Ronaldo mengakui dalam lima penampilannya di Piala Dunia, dia tidak pernah kelihatan lesu, dia mengakui ketika mempertahankan Portugal dia sentiasa memberikan persembahan terbaik.

“Saya berjuang untuk itu. Saya berjuang keras untuk impian ini. Dalam 5 penampilan saya di Piala Dunia selama 16 tahun, kami sentiasa mempunyai pemain yang hebat dan disokong oleh berjuta-juta orang Portugis, saya memberikan segala-galanya. Saya meninggalkan segala-galanya di atas padang tetapi saya tidak pernah memalingkan muka kepada perjuangan dan saya tidak pernah berputus asa dengan impian itu,” sambungnya.

Cristiano Ronaldo pernah berkata bahawa acara di Qatar ini adalah Piala Dunia terakhirnya. Bagaimanapun, dalam muat naik terbarunya, lelaki berusia 37 tahun itu tidak menyatakan adakah benar-benar akan bersara.

“Malangnya, semalam (di Qatar) impian itu telah berakhir. Tiada gunanya marah-marah lagi. Saya cuma mahu semua orang tahu bahawa banyak yang telah diperkatakan, banyak yang telah ditulis, banyak yang telah dibuat spekulasi tentang saya, tetapi saya dedikasi kepada Portugal tidak berubah. walaupun dalam sekelip mata. Saya sentiasa menjadi satu-satunya orang yang berjuang untuk kepentingan semua orang dan saya tidak akan membelakangkan rakan sepasukan dan negara saya,” tulisnya.

Lelaki berusia 37 tahun itu berkata, dia tidak mempunyai banyak perkara lagi untuk diperkatakan, malah tidak mahu mempedulikan spekulasi orang ramai terhadap dirinya. “Terima kasih Portugal. Terima kasih Qatar. Mimpi itu indah selagi masih ada. Sekarang, sudah tiba masanya untuk menjadi penasihat yang baik dan biarkan setiap orang membuat kesimpulan mereka sendiri.” – Vivanews

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

...