Akaun 1 KWSPKumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menasihatkan ahli-ahlinya agar tidak mengeluarkan simpanan dari Akaun 1 untuk mendepani cabaran yang ditimbulkan oleh wabak Covid-19.

Mengikuti nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, KWSP mengatakan menyentuh simpanan simpanan dalam Akaun 1 boleh menyebabkan masalah yang lebih besar bagi pencarum di masa depan.

“Peringatan Perdana Menteri adalah sukar untuk disampaikan kerana orang berjuang untuk mencari keseimbangan yang tepat antara bertahan untuk hari ini dan bersiap untuk hari esok,” kata Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Alizakri Alias ​​dalam satu kenyataan dipetik The Star.

Dia menambah bahawa wabak itu telah mempengaruhi kehidupan kebanyakan rakyat Malaysia, sehinggakan ada yang kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan.

“Kami melihat kes-kes menyedihkan yang nyata di mana rakyat Malaysia berjuang setiap hari untuk meletakkan makanan di atas meja untuk memberi makan kepada keluarga mereka dan menjaga atap di atas kepala mereka,” kata Alizakri.

Alizakri mengatakan bahawa membenarkan ahli menarik diri dari Akaun 1 boleh merosakkan kesejahteraan masa depan mereka dan menasihatkan ahli untuk mendekati pegawai Perkhidmatan Penasihat Persaraan KWSP (RAS) untuk membantu merancang kewangan mereka ketika mereka menghadapi cabaran semasa.

Dia mengatakan bahawa mengakses dana dalam Akaun 1 seharusnya bukan satu-satunya cara bagi anggota untuk menghadapi masa-masa sukar kerana kerajaan telah menyediakan banyak kaedah bantuan kewangan langsung.

Ini termasuk bantuan Prihatin, Prihatin SME+, Penjana dan Kita Prihatin dan menambah bahawa sejumlah RM55 bilion diperuntukkan untuk golongan B40 dan M40 serta kumpulan sasaran lain dan yang baru terdedah.

Pada pembukaan mesyuarat agung tahunan Koperasi Sungai Terap / Sungai Raya Muar Bhd di Pagoh pada 30 Oktober lalu, Muhyiddin memberi amaran bahawa membenarkan anggota menarik diri dari simpanan KWSP mereka akan menimbulkan masalah kepada kerajaan.

Beliau berkata demikian berikutan cadangan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk kerajaan membenarkan penyumbang membuat pengeluaran sekali sahaja sehingga RM10,000 dari Akaun 1 untuk membantu menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh wabak tersebut.

Muhyiddin juga meyakinkan bahawa Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada 6 November akan mempertimbangkan langkah-langkah yang diperlukan untuk menangani cabaran rakyat di masa-masa sukar ini. – The Star

i-Lestari – Permohonan Pengeluaran Akaun 2 KWSP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here